ETT VACKERT KÖK ÄR INTE ALLTID ETT BRA KÖK ATT JOBBA I.

Köket är en arbetsplats och dess funktion är det viktigaste du har att ta hänsyn till. Se till att skapa ett bra arbetsflöde i köket. Spisens/hällens placering bör inte vara för nära en vägg. Försök om möjligt att ha ett utrymme till vänster eller höger om minst ca 20 cm. Då svänger du runt handtagen på kastrullerna på ett enklare sätt. Den andra centrala delen i ett kök är vasken. Försök att minst ha 80 cm mellan ho och spis. Eftersom vi sopsorterar mycket idag är det kanske bättre med ett 80 cm skåp än ett 60 cm skåp?

Diskmaskinen gör sig oftast bäst strax bredvid vaskskåpet. Tallrikar ska skrapas av och glas sköljas ur innan isättning. Vill du placera diskmaskinen intill en vägg eller med en fri sida ut mot rummet krävs en täcksida. Kyl o frys bör inte vara för långt borta och gärna ha en avlastningsyta strax bredvid sig. Försöka att tänka som en triangel för att skapa ett bra arbetsflöde. En bra köksfläkt är ett måste i ett modernt kök. Tänk på att i våra smala överskåp och i vårt skjutluckeskåp inte går att sätta en fläkt. Skåpet djup måste minst vara 315 mm.

En passage mellan en köksö, matbord och arbetsbänk bör vara minst 120 cm. Vill du göra det smalt kan du gå ner till 90 cm men då är det lätt att det känns trångt. När diskmaskinen eller utdragslådorna är ned/utdragen är där inte mycket plats kvar. En matplats behöver stor yta. Bredden bör vara ca 250 cm om stolar och bord ska få plats på ett bra sätt.