STOCKHOLMSHEM | SKÄRHOLMEN

Fram till slutet av 50-talet tillverkades de flesta kök av massiva stommar. Under 60-talet började det dock bli allt vanligare att de större tillverkarna ersatte det massiva träet i stommarna med ett ramverk av reglar som kläddes i masonit. Det blev både billigare och minskade vikten. Mer påkostade köksluckor och lådfronter fanerades med exempelvis teak, som gav ett exklusivt intryck. Många av dessa kök står kvar än idag, men kan ofta vara komplicerade att montera ned i ett helt stycke i samband med stambyten.

I detta projekt blev vi tillfrågade om vi kunde leverera ett antal kök med relativt kort framförhållning. Under ett stambyte i en fastighet från 60-talet hade en större vattenläcka tyvärr orsakat så mycket skador att de gamla köken ej gick att rädda. En del diskbänkar var dock i så pass bra skick att de kunde återanvändas.

Tillsammans med byggherren tog vi fram ritningar med moduler ur vårt standardsortiment och slutresultatet blev uppdaterade, fräscha kök med en tydligt förankring till de gamla köken och med en gedigen känsla.

 • Klassiskt L-format kök

  Klassiskt L-format kök med bra arbetsyta mellan vask och spis. På bilden en 45 cm diskmaskin, men det finns utrymme att öka till en 60 cm bred i framtiden.

 • Inbyggd känsla på kyl och frys.

  Med hjälp av täcksidor skapas en inbyggd känsla på kyl och frys.

 • Kyl och frys

  I skåpen ovan kyl och frys är hyllplanet endast 2/3 djup så man kan förvara högre saker framför.

 • Kök, underskåpen går i L-form

  Underskåpen går i L-form, men överskåpen finns endast på ena väggen. Det skapar en luftig och öppen känsla i hörnet.

 • I bänkhörnskåpet skapas mycket plats för förvaring. Handtagen är nya men av samma typ som de gamla Stil 555 i krom med bakomliggande plastbricka.

 • Insidan av köksskåpen är behandlade med paraffinolja

  Insidan av skåpen är behandlade med paraffinolja som ökar motståndskraften mot smuts och fläckar. Går lätt att slipa med sandpapper och olja in igen om det skulle uppstå en större missfärgning.

 • Hyresgästerna fick välja mellan vitt eller grönt kök, samt ljus eller mörk bänkskiva.

  Hyresgästerna fick välja mellan vitt eller grönt kök, samt ljus eller mörk bänkskiva.